VSC-Subsidies - De specialist in innovatieve milieu- en energieoplossingen

VSC-Subsidies » Nieuws, Particuliere huizenbezitters» Duurzaam investeren levert banen in de bouw op

  • Print
  • Doorsturen
  • Plaats in favorieten

Extra investeringen in energiebesparing van bestaande gebouwen levert extra banen op in de bouw en de leveranciersketen. Dit blijkt uit een scenario-studie van SEO Economisch Onderzoek en CE Delft  in opdracht voor het ministerie van Infrastructuur & Milieu.

110 duizend arbeidsjaren

De onderzoekers maken de volgende rekensom: een investering van 2,5 miljard euro leidt tot een netto werkgelegenheid van 67 duizend arbeidsjaren tot 2020. Bij een investering van vier miljard euro leidt het tot 110 duizend arbeidsjaren tot 2020.
De bouw zou met deze investeringsinjectie flink geholpen. Veel bouwbedrijven gaan failliet en er zijn veertigduizend werkzoekenden in de bouwsector.

Extra investeringen

In het onderzoek is ook onderzocht hoeveel investeringen er nodig zijn voor welke energiebesparing. Dit zijn de uitkomsten:

  • Twee procent energiebesparing per jaar tot 2020 vraagt extra investeringen van ongeveer twintig miljard euro.
  • Bij een hoger tempo van energiebesparing (2-procent-plus) moeten alle koopwoningen naar energielabel C en alle huurwoningen naar energielabel B worden verbouwd. Voor die opwaardering is 33 miljard euro aan extra investeringen nodig.
  • Extra investeringen van 2,5 miljard euro per jaar zorgen via positieve economische effecten uiteindelijk voor een omzetimpuls van 3,8 miljard euro per jaar aan de Nederlandse economie. Voor het 2 procent-plus scenario is de directe omzet dan ruim vier miljard euro en de indirecte omzet iets meer dan twee miljard euro.

Investeringskosten versus kostenbesparingen

De investering zal grotendeels door huishoudens en bedrijven moeten worden gefinancierd. Tegenover de investeringskosten staan extra jaarlijkse besparingen op de energierekening van alle Nederlanders. Deze kostenbesparingen bedragen € 1 en € 1,5 miljard.  Afhankelijk van de wijze van financiering kunnen huishoudens als gevolg van de investering in energiebesparing maandelijks geld overhouden.

Wijzig lettergrootte

© 2010 VSC-Subsidies - Alle rechten voorbehouden. - House-of-Media