VSC-Subsidies - De specialist in innovatieve milieu- en energieoplossingen

  • Print
  • Doorsturen
  • Plaats in favorieten

Warmtepompen

Het gebruik van een warmtepomp draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat in uw woning. Bovendien levert het u een aanzienlijke energiebesparing op. Die kan, afhankelijk van het type pomp en uw energiegebruik, oplopen tot wel honderden euro’s per maand.

Hoeveel subsidie krijg ik op mijn warmtepomp?

Voor lucht/waterwarmtepompen tot en met 2 kWth is de subsidie 500 euro per kWth. Voor warmtepompen tot en met 10 kWth die geen lucht/waterwarmtepompen zijn, is de subsidie het eerste jaar 500 euro per kWth. Boven 10 kWth is het nog 250 euro per kWth.

Twee typen warmtepompen

Water/water-warmtepomp

Een water/water-warmtepomp onttrekt energie uit de bodem (grondwater).Dit warmtepompsysteem kost gemiddeld 20.000 euro, inclusief BTW. SenterNovem geeft gemiddeld eenmalig 5.000 euro subsidie voor een water/water-warmtepomp. Op jaarbasis bespaart u met een water/water-warmtepomp gemiddeld 461 euro.

Lucht/water-warmtepomp

Bij een lucht/water-warmtepomp wordt energie onttrokken aan de buitenlucht of aan ventilatielucht van de woning. Er is geen bodembron nodig, waardoor de investering lager uitvalt. Een lucht/water-warmtepomp (inclusief HR-ketel), kost u ongeveer 7.000 euro, inclusief BTW. Via SenterNovem kunt u maximaal eenmalig een subsidie krijgen van 1.000 euro. De energiebesparing van een lucht/water-warmtepomp bedraagt zo’n 257 euro per jaar.

Subsidiebudget

Voor water/water-warmtepompen tot en met 10 kWth (warmtevermogen) is de subsidie het eerste jaar 500 euro per kWth. Boven de 10 kWth bedraagt de subsidie 250 euro per kWth. Voor lucht/waterwarmtepompen bedraagt de subsidie 500 euro per kWth met een maximum van 1.000 euro. In totaal kunnen in vier jaar 7.000 warmtepompen worden gesubsidieerd.

Hoeveel geld kunt u besparen?

Warmtepompen zijn veel efficiënter, goedkoper en milieuvriendelijker dan andere systemen op basis van elektriciteit of gas (zoals een HR- of CV-ketel). U haalt immers uw energie voor een groot deel uit water of lucht. Een warmtepomp met laag-temperatuurverwarmingssysteem (LTV) verbruikt in vergelijking met een gasgestookte HR-ketel zo’n 25% minder energie.

Hoe werken warmtepompen?

Een warmtepomp kan uw woning voorzien van verwarming en warm water. In de zomer zorgt het systeem voor koeling. Het systeem moet geïnstalleerd worden door een erkende installateur. Een warmtepomp functioneert het beste in combinatie met een laag-temperatuurverwarmingssysteem (LTV), zoals vloer- of wandverwarming. Een warmtepomp is het meest rendabel bij grotere woningen.

Levensduur en onderhoud

De warmtepomp heeft een levensduur van circa vijftien jaar, vergelijkbaar met een HR-ketel. De meeste leveranciers van verwarmingsketels brengen ook warmtepompen op de markt. Installateurs vindt u via de brancheorganisatie Uneto-VNI. De installateur kan ook het onderhoud van uw warmtepomp verzorgen.

Wijzig lettergrootte

© 2010 VSC-Subsidies - Alle rechten voorbehouden. - House-of-Media