VSC-Subsidies » Subsidiemogelijkheden » Particuliere huizenbezitters » Warmtepompen
Het gebruik van een warmtepomp draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat in uw woning. Bovendien levert het u een aanzienlijke energiebesparing op. Die kan, afhankelijk van het type pomp en uw energiegebruik, oplopen tot wel honderden euro’s per maand.
Voor lucht/waterwarmtepompen tot en met 2 kWth is de subsidie 500 euro per kWth. Voor warmtepompen tot en met 10 kWth die geen lucht/waterwarmtepompen zijn, is de subsidie het eerste jaar 500 euro per kWth. Boven 10 kWth is het nog 250 euro per kWth.
Een water/water-warmtepomp onttrekt energie uit de bodem (grondwater).Dit warmtepompsysteem kost gemiddeld 20.000 euro, inclusief BTW. SenterNovem geeft gemiddeld eenmalig 5.000 euro subsidie voor een water/water-warmtepomp. Op jaarbasis bespaart u met een water/water-warmtepomp gemiddeld 461 euro.
Bij een lucht/water-warmtepomp wordt energie onttrokken aan de buitenlucht of aan ventilatielucht van de woning. Er is geen bodembron nodig, waardoor de investering lager uitvalt. Een lucht/water-warmtepomp (inclusief HR-ketel), kost u ongeveer 7.000 euro, inclusief BTW. Via SenterNovem kunt u maximaal eenmalig een subsidie krijgen van 1.000 euro. De energiebesparing van een lucht/water-warmtepomp bedraagt zo’n 257 euro per jaar.
Voor water/water-warmtepompen tot en met 10 kWth (warmtevermogen) is de subsidie het eerste jaar 500 euro per kWth. Boven de 10 kWth bedraagt de subsidie 250 euro per kWth. Voor lucht/waterwarmtepompen bedraagt de subsidie 500 euro per kWth met een maximum van 1.000 euro. In totaal kunnen in vier jaar 7.000 warmtepompen worden gesubsidieerd.
Warmtepompen zijn veel efficiënter, goedkoper en milieuvriendelijker dan andere systemen op basis van elektriciteit of gas (zoals een HR- of CV-ketel). U haalt immers uw energie voor een groot deel uit water of lucht. Een warmtepomp met laag-temperatuurverwarmingssysteem (LTV) verbruikt in vergelijking met een gasgestookte HR-ketel zo’n 25% minder energie.
Een warmtepomp kan uw woning voorzien van verwarming en warm water. In de zomer zorgt het systeem voor koeling. Het systeem moet geïnstalleerd worden door een erkende installateur. Een warmtepomp functioneert het beste in combinatie met een laag-temperatuurverwarmingssysteem (LTV), zoals vloer- of wandverwarming. Een warmtepomp is het meest rendabel bij grotere woningen.
De warmtepomp heeft een levensduur van circa vijftien jaar, vergelijkbaar met een HR-ketel. De meeste leveranciers van verwarmingsketels brengen ook warmtepompen op de markt. Installateurs vindt u via de brancheorganisatie Uneto-VNI. De installateur kan ook het onderhoud van uw warmtepomp verzorgen.
6 augustus 2016
Presentatie over duurzame en energiezuinige technologie
7 januari 2016
Overheid trekt geld uit voor duurzame energie in huis
1 september 2015
Sportverenigingen krijgen subsidie om duurzamer te zijn
20 augustus 2015
Warmtepomp steeds populairder
22 april 2015
Twee nieuwe fondsen voor mkb’ers
© 2010 VSC-Subsidies - Alle rechten voorbehouden. - House-of-Media