VSC-Subsidies - De specialist in innovatieve milieu- en energieoplossingen

  • Print
  • Doorsturen
  • Plaats in favorieten

Zonneboiler

Een zonneboiler is een betrouwbaar, comfortabel en gemakkelijk toepasbaar systeem. Met de installatie van een zonneboiler kunt u 25 tot 50% van uw energiekosten voor warm water besparen, dit is afhankelijk van de hoeveelheid gas die u jaarlijks verbruikt.

Waarom een subsidieregeling?

De aanschaf van een zonneboiler is op dit moment zonder subsidie nog niet rendabel. Daarom geeft de regeling Duurzame Warmte voor bestaande woningen subsidie op zonneboilers, naast subsidie op warmtepompen en micro-warmtekrachtinstallaties. Er is voldoende subsidiebudget om in vier jaar in totaal tussen 50.000 en 60.000 zonneboilers aan te schaffen.

Voor wie is de regeling bedoeld?

De subsidieregeling Duurzame Warmte voor bestaande woningen is bedoeld voor particuliere woningbezitters in Nederland. Ook woningcorporaties en vereniging van eigenaren kunnen gebruikmaken van de subsidieregeling. De woning, waar de zonneboiler wordt geïnstalleerd, moet opgeleverd zijn vóór 1 januari 2008.

Hoe werkt de subsidie?

Voor de aanschaf van kleine zonneboilers met een collectoroppervlak tot en met zes vierkante meter zal in het eerste jaar tot en met augustus 2009, de subsidie 200 euro per GigaJoule bedragen. Voor grotere zonneboilers geldt een subsidie van 180 euro per GigaJoule. Voor de meest gangbare zonneboiler betekent dit een gemiddelde subsidie van 600 tot 1000 euro.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler levert net als een gewone boiler, geiser of combiketel, warm water voor gebruik in de keuken of de badkamer. Dit water wordt verwarmd door de zon. Een zonneboiler is een aanvullend systeem op de verwarmingsketel, dat niet kan worden gebruikt voor de verwarming van uw woning.
Een zonneboilercombi is wel geschikt voor verwarming van kraanwater én ruimteverwarming. Een zonneboilercombi krijgt echter alleen voor het warm tapwaterdeel subsidie.

Hoe werkt een zonneboiler?

Op uw dak geïnstalleerde zonnecollectoren halen warmte uit de zon en verwarmen daarmee kraanwater in een boiler. De grootte van de zonnecollector bepaalt hoeveel warm water het systeem kan leveren. Een standaard zonneboiler heeft een collector van ongeveer 3m2. Als het water in de boiler niet voldoende is opgewarmd, bijvoorbeeld op minder zonnige dagen, dan stookt een naverwarmer bij. Over het algemeen is dat een HR-ketel.

Eisen aan zonneboiler

Welk type zonneboiler voor u geschikt is, hangt af van het aantal personen in uw huishouden, de hoeveelheid water die u dagelijks gebruikt en de beschikbare ruimte voor de boiler. De levensduur van een zonneboiler is ongeveer twintig jaar. Kijk op de productenlijst welke zonneboilers voor subsidie in aanmerking komen. Ook als uw zonneboiler niet op de productenlijst staat, kan die in aanmerking komen voor subsidie. Voor een erkende leverancier van zonneboilers, verwijzen we u naar Holland Solar, de brancheorganisatie voor producenten en leveranciers. Voor een installateur kunt u terecht bij Uneto-VNI, de brancheorganisatie van installatiebedrijven.

Op de plek waar de zonneboiler wordt geplaatst, moeten de volgende voorzieningen aanwezig zijn: aansluiting op het waterleidingnet voor het tapwater in huis en, afhankelijk van het systeem, een waterafvoer. Verder moet er een stopcontact zijn voor de elektrische aansluiting van de pomp.

Energiebesparing

Met een zonneboiler bespaart u aanzienlijk op uw energierekening. Een zonneboiler met een collectoroppervlak van 2,7 m2 bespaart ongeveer 50% van de energie die nodig is voor het gebruik van warm water. Dat is circa 150-200 m3 aardgas per jaar. Daarnaast is het gebruik van een zonneboiler milieuvriendelijker dan een systeem op basis van elektriciteit of gas. Zonlicht is gratis en altijd aanwezig. Het is dus een investering die zich vanzelf terugbetaalt.

Wijzig lettergrootte

© 2010 VSC-Subsidies - Alle rechten voorbehouden. - House-of-Media